Manfaat Tongkat Ali Untuk Lelaki

tongkat aliKebanyakkan lelaki yang telah berumur mengalami kekurangan testosterone dan hormon lain, keadaan yang dikenali sebagai andropos. Tanda-tanda andropos termasuk kekurangan tindak balas seksual, kekurangan tenaga, peningkatan lemak badan dan kelesuan mental. Walaupun terapi penggantian testosteron boleh digunakan tetapi ia boleh memberikan kesan sampingan yang serius dan kos rawatan yang tinggi. Ramai lelaki telah beralih mencari cara altenatif, rawatan herba.

Eurycoma longifolia juga dikenali sebagai tongkat ali atau ginseng Malaysia, adalah herba terapeutik berasal dari hutan hujan Malaysia. Seperti kebanyakan tumbuhan eksotik yang lain, tongkat ali popular dalam perubatan tradisional. Kegunaan utamanya adalah untuk menggalakkan libido yang sihat dan menyokong tahap hormon biasa pada lelaki.

Tongkat Ali dan Testosteron

Akar tongkat ali telah lama digunakan sebagai afrodisiak dan ubat untuk gangguan seksual yang berkaitan dengan usia dan tanda-tanda andropos. Akar tongkat ali mengandungi sebatian yang merangsang libido, meningkatkan kualiti air mani, dan juga menyokong pertumbuhan otot. Kesan-kesan ini sebahagian besarnya disumbangkan oleh peningkatan testosteron.

Pada tahun 2012 satu kajian yang terdiri daripada tujuh puluh enam lelaki Malaysia, hanya 35% daripada mereka mempunyai tahap nrmal testosteron. Selepas satu bulan mengambil suplemen tongkat ali, paras testosteron melonjak kepada lebih 90%.

Kajian plasebo terkawal berasingan mendapati bahawa lelaki yang mengambil tongkat ali setiap hari mengalami peningkatan dalam fungsi ereksi, libido dan jumlah air mani.

Tongkat Ali dan Kesuburan Lelaki

Walaupun tidak semua orang yang mengambil suplemen tongkat ali mahu meningkatkan kesuburan, ia adalah bernilai dinyatakan di sini bahawa tongkat ali memberi manfaat sokongan menggalakkan kualiti sperma normal. Kualiti sperma, diukur oleh jumlah, tumpuan dan motilitas, boleh memberi kesan kepada kesuburan lelaki.

Dalam satu kajian, tujuh puluh lima orang yang mengambil tongkat ali setiap hari diperhatikan mengalami peningkatan yang ketara dalam kualiti sperma, peningkatan yang berlangsung selama berbulan-bulan selepas kajian awal. Hampir 15% daripada peserta juga melaporkan kehamilan baru.

tongkat ali

Advertisements

One thought on “Manfaat Tongkat Ali Untuk Lelaki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s