Segala Yang Anda Patut Tahu Tentang Keputihan

keputihanDidalam internet melimpah ruah komen mengenai wanita yang berasa cemas tentang keputihan. Portal di mana pakar ginekologi menawarkan nasihat online juga dipenuhi pengunjung berdebat tentang apakah keputihan adalah tanda kulat atau penyakit lain. Pendek kata, ini adalah masalah yang serius dan menekan. Ia masa untuk memikirkan semua fakta.

Keputihan – Adakah Ia Satu Amaran?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, keputihan adalah sebenarnya keadaan semulajadi untuk wanita sihat dalam usia subur. Tubuh wanita mengeluarkan beberapa jenis cairan tertentu yang khusus sebagai satu cara untuk mencegah jangkitan daripada memasuki organ-organ seksual. Cecair ini membersihkan dan melembapkan mukosa faraj, mencegah kekeringan dan rasa kerengsaan.

Dalam kebanyakan kes, konsistensi keputihan itu boleh menjadi sedikit likat atau luntur. Ia biasanya tidak berbau. Pada wanita yang berbeza, warna pelepasan mungkin berbeza-beza daripada telus kepada putih atau kuning cair dalam fasa haid yang berbeza. Jumlah lendir yang dirembeskan biasanya rendah, kecuali apabila seorang wanita itu hamil atau sedang dalam fasa kitaran haid – selepas ovulasi dan sebelum haid.

Ia juga berlaku ketika seorang wanita terangsang secara seksual atau baru melahirkan dan menyusui. Di sini, pelepasan faraj menjadi lebih banyak dari biasa, dan kadang-kadang mempunyai sedikit perubahan dalam warna (sedikit putih). Jumlah harian pelepasan biasanya tidak melebihi 1 ml. Keputihan tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan. Jika ia terkena seluar dalam, keputihan boleh meninggalkan bintik-bintik kecil yang samar-samar yang boleh dengan mudah dibersihkan.

Bila Anda Perlu Berjumpa Doktor Dan Bagaimana Doktor Boleh Membantu?

Jika keputihan berbau tajam luar biasa, tiba-tiba berubah warna atau konsistensi, atau disertai dengan tanda-tanda seperti gatal, kerengsaan atau sakit, maka pastikan anda berjumpa pakar sakit puan. Perubahan tersebut mungkin menunjukkan jangkitan vagina, keradangan atau permulaan penyakit berjangkit. Beri perhatian kepada badan anda dan berjumpa doktor akan membantu anda mengelakkan penyakit dan menghentikan proses pada peringkat awal.

Pakar sakit puan boleh menjalankan analisis swab atau inokulasi bakteria untuk membantu menentukan punca sebenar. Beralih kepada antibiotik, ubat-ubat tradisional atau lain-lain langkah rawatan pada tahap ini adalah dilarang keras. Pendekatan rawatan adalah berbeza, dan oleh itu menggunakan kaedah yang tidak sesuai boleh memburukkan lagi penyakit itu.

Jangan panik jika anda mengalami keputihan. Berjumpa doktor akan mempercepatkan pemulihan kerana rawatan keputihan biasanya mempunyai prognosis yang baik.

Potensi Penyebab Keputihan

Beberapa penyebab keputihan dibincangkan di bawah. Perlu diingatkan bahawa ini adalah hanya sebahagian kecil daripada kemungkinan punca keputihan. Oleh itu, ia akan menjadi kecuaian yang nyata kepada anda jika anda hanya berharap semuanya akan berjalan dengan sendirinya tanpa mengambil apa-apa langkah. Seorang wanita perlu menjaga kesihatannya dengan usaha yang khusus. Ia juga merupakan pelaburan untuk mengekalkan keremajaan dan kecantikan selama bertahun-tahun yang akan datang.

Berikut ini adalah kes di mana keputihan adalah perkara biasa

  • Selepas melakukan hubungan seks. Ia berlaku setelah berhubungan seks, anda boleh rasa kehadiran pelepasan keputihan. Ini mungkin sisa-sisa cairan semulajadi yang dikeluarkan oleh badan semasa seks. Jika itu adalah seks tanpa perlindungan, sisa-sisa air mani yang dilepaskan daripada organ-organ seksual dalam bentuk gumpalan putih atau kuning dalam beberapa jam akan datang selepas seks. Ini adalah normal dan tidak memberikan apa-apa kebimbangan.
  • Semasa mengandung. Jika anda hamil, keputihan biasanya boleh meningkat dan menjadi pekat dan likat. Hal ini disebabkan oleh aktiviti progesteron dan ini bukan masalah yang memerlukan perhatian doktor.

Berikut ini adalah kes di mana keputihan adalah tanda penyakit

  • Candidiasis – Penyakit ini disertakan dengan keputihan berlebihan menyerupai kepingan keju dan biasanya berbau masam. Candidiasis disebabkan oleh pertumbuhan berlebih Candida mikroorganisme atau penembusan strain patogen kulat ini ke dalam badan. Keputihan mengandungi tisu epitelium mati, lendir faraj dan kulat. Jangkitan kulat memusnahkan mikroflora mukosa normal dan menyebabkan rembesan keputihan seperti susu, disertai dengan rasa gatal dan kerengsaan pada faraj. Wanita yang dijangkiti kulat mungkin mengalami rasa sakit ketika membuang air kecil dan semasa melakukan hubungan seks. Candida tidak boleh disebarkan melalui hubungan seks atau barangan kebersihan diri kerana kulat ini hidup di hampir setiap seorang daripada kita, tetapi mulai menyerang badan apabila terdapat keadaan yang baik untuk itu.
  • Bacterial vaginosis (leucorrhoea) – Penyakit ini disebabkan oleh banyak kekelabuan atau krim keputihan vagina yang mempunyai bau menjijikkan. Baunya seperti bau ikan yang reput. Keputihan adalah campuran lendir vagina, tisu epitelium dan massa mikrob. Bacterial vaginosis adalah satu proses yang bukan-radang, yang disertai dengan pengurangan atau ketiadaan lactoflora. Ia disebabkan oleh polymicrobial anaerob dan gardnerellas. Penyakit ini boleh menyebabkan haid yang tidak teratur.
  • Trichomonas colpitis – Keputihan seperti susu terdiri daripada sel-sel epitelium faraj, lendir vagina dan sel-sel darah putih. Trichomonas colpitis adalah keradangan vagina. Keradangan boleh mempengaruhi rahim, pangkal rahim, atau sehingga menyebabkan masalah serius seperti kemandulan atau hakisan serviks. Trichomoniasis boleh disebarkan bukan sahaja secara seksual, tetapi juga melalui barangan kebersihan diri (perkongsian lembaran, tuala, dan pakaian dalam).

Mengekalkan kebersihan diri, tidak mengabaikan perubahan yang berlaku di dalam tubuh anda, dan jangan mengambil jalan keluar dengan diagnosis diri. Mengikuti peraturan-peraturan ini akan menjaga kesihatan anda.

phyto plus kacip fatimah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s